Cykelhjul

 
10-10-2010
Cykelleksikon

Et cykelhjul er et hjul bygget til en cykel. På en almindelig tohjulet cykel er forhjulet monteret på cyklens forgaffel og baghjulet direkte på stellet.

Et typisk moderne cykelhjul er opbygget omkring et nav, som sidder midt i hjulet. I navet er indkapslet en aksel og to lejer. Akslens ender, der stikker ud fra navet, benyttes til at spænde hjulet fast på cyklens forgaffel. Akslen kan være fastspændt med bolte, men på racercykler og mountainbikes benyttes ofte såkaldte "quick release" eller stiftaksler, som kan løsnes uden brug af værktøj. På navets kapsel er der huller, hvorigennem hjulets eger kan sættes fast. Egernes anden ende spændes fast i huller i fælgen med nipler. Niplernes moment er vigtigt, da en forkert moment gør hjulet ekset, dvs. forvredet, for nøjagtig oprettelse skal der bruges specialgrej såsom en hjulopretter som kan fjerne hop og skævhed.

Cykeldækket monteres på fælgen. Mellem dækket og fælgen er et fælgbånd, som sikrer, at cykelslangen ikke kommer i kontakt med niplerne. Et cykelhjul kan være bygget til dæk med løs cykelslange eller til dæk med slangen syet ind - kaldet lukkede ringe.

 
 
Find information om: guide cykel guiden cykler
(Hovedkategori: Cykelleksikon)