Gør cyklen klar til ferien

 
06-05-2011
Cykelferie

Hvis du skal du og cykle længere strækninger i ferien i flere dage eller uger, så er du afhængig af, at din cykel er i topform.

Du bliver nød til at tjekke at den generelt er i god stand. Mange problemer kan forebygges hjemmefra, og uheld undervejs behøver ikke være en katastrofe med det rette udstyr i cykeltasken.

Værktøj er tungt at slæbe med på ferien, og der er bestemt ingen grund til at forudse enhver tænkelig ulykke. Med nogle ting du bliver nød til at tage med.

Disse ting bør du som minimum have i din cykeltaske.

Pumpe
Lappe udstyr
Unbrako- og skruenøgler
Skruetrækker
Smøremiddel
Rensemiddel
Kædeadskiller
Konusnøgler

Når du nu går din cykel i gennem, så hold samtidig øje med hvilke værktøjer du bruger, så du ved hvad du skal tage med.

Tjek stel og udstyr
Hvis cyklen er i rimelig stand, så er det ikke store justeringer, der skal til. Tjek om der er defekter på stel eller udstyr. Hvis der er det, så er det en god ide at udskifte det hjemmefra, du ved ikke hvor svært det bliver at få fat i reservedele der hvor du kommer frem.

Gå stellet efter for skævheder og tegn på brud. Lakskader har kun kosmetisk betydning om sommeren, hvorimod større revner kan tyde på skader i selve metallet. Herudover kan stellet rengøres, evt. voksbehandles, som værn mod regnfulde dage.

Hjulenes facon skal undersøges. Løber fælgen lige? Har egerne en ensartet spænding? Er der eger som er bøjet eller ligefrem knækkede? Slår fælgen mere end 3-4 mm, så bør den rettes op med nippelnøglen. Svage eller overspændte eger bukker sandsynligvis under for ferieoppakningen i kombination med hullede og ujævne stier og veje.

Småsten og andet der sidder i dækket fjernes, og dæktrykket kontrolleres. Det er en god ide at have en trykke, hvor du kan aflæse dæktrykket. Trykket skal være højt, især når der er læs på bagagebæreren.

Slidbanen og gummiet skal generelt være intakt, frisk og uden revner, da et mørnet dæk giver utallige punkteringer. Taber slangen luft, skal den lappes eller udskiftes.

Det kan være en god ide at have et kvalitetsdæk med kevlar i, det kan spare dig for mange punkteringer.

Kæde og tandhjul bør rengøres og smøres. Adskil kæden, og læg den i terpentin. Rengør den, lad den tørre, og smør den grundigt. Stive led vrides løs, evt. skal kæden forkortes lidt. Hvis kæden er for lang vil den tit falde i af hak. Er delene meget slidte, er du bedst tjent med en udskiftning. Det kan være en god ide også at skifte geartandhjul og evt. forreste kædehjul (klinge), i den forbindelse, fordi de kan slidt efter den gamle kæde.

Drej på pedaler, styr og hjul for at undersøge, om der skulle være slør eller træghed. Slør betyder at kuglelejerne skal spændes. Et trægt kørende leje skal løsnes og smøres.

Gear- og bremsekablerne skal være fri for rust og uden flossede ender. Går de sejt, afmonteres de og smøres, ligesom gearvælgerens og bremsens bevægelige dele skal have lidt olie. Yderkablerne af plastik skal ligeledes være hele og sidde ordentligt i kabelholderne.

Kør alle gearene igennem, og juster kabelspændingen vha. stilleskruerne eller kablernes klembolte. For- og bagskifter på cykler med udvendige gear smøres og spændes efter.

Der er meget vigtig at bremseklodserne virker som de skal. Der kan bemseklodserne tjekkes og justeres, efterspændes eller udskiftes hvis de ikke er i tiptop form. Bremsearmene skal måske adskilles, renses og smøres, da du ellers skal bruge for mange kræfter på at klemme om bremsegrebene.

Alle bolte, skruer og møtrikker skal generelt spændes efter. Skærme rettes, og bagagebæreren sikres, da den nu skal bære mere end normalt.

Indstilling af cyklen
Hvis du skal sidde mange dage i sadlen, så er det ekstra vigtig at den er indstillet rigtig. Hvis cyklen ikke passer dig ordentligt i indstillingerne, får du helt sikkert ondt i kroppen.

Sadlens og styrets højdeindstillinger og indbyrdes afstand kontrolleres, da de er afgørende for, hvor bekvemt du sidder på cyklen. Sadlens hældning, form og polstring samt styrets bevikling eller håndtag skal også være i orden, når turen er lang.

 
 
Find information om: cykler cykel guiden guide
(Hovedkategori: Gode råd)