Sådan lapper du din cykel

 
30-10-2012
Cykeldæk

Det skal du bruge:
Dækjern
Lappegrej (Sandpapir, lim , kridt og lapper)

Luk luften ud
Mange tror det er nødvendigt at afmontere hjulet, men det er det ikke. Faktisk bliver det bare sværere at finde kilden til punkteringen, hvis man tager slangen ud af dækket. Start med med at skrue ventilen af, så du kan lukke evt. luft ud.

Det kan være nødvendig at skrue ventilen af også, hvis huller sidder omkring ventiler.

Brug dækjern
Når slangen er tom for luft, så kan du bruge dine dækjern, til at få dækket af hjulet. 2 dækjern er i mange tilfælde nok, men det er altid rart at have 3. Klem det ene dækjern ind imellem dækket og fælgen, så du kan komme til at vippe dækjernet og låse det fast på en eger. Samme ting gør du med dækjern nummer to ca. 10-15 cm derfra. Det kan være en god ide at sætte alle dækjern på sin plads, får man vrider det første dækjern nedad.

Når dækket er løsnet i den ene side kan slangen trækkes ud.

Pump dækket
Skru ventilen på igen. Pumpe dækket op. Nu kan du prøve at lytte dig til hvor hullet er. Hvis du ikke finde hullet, så kan du fylde en spand med vand.
Derefter holder du slangen nede i vandet, så kan du se hvor der kommer bobler.

Lampning
Når du har fundet hullet, så er det en god ide at mærke stedet, f.eks. med noget kridt, så du kan finde det igen. Dernæst sliber du let med stykke sandpapir, for at gøre slangens overflade ru, så limen bedre kan binde. Derefter smører du limen på fra den lille tube. Lad limen sidde i 1-2 minutter.

Sæt nu lappen oven på limen og masser godt til lappen sidder helt fast.

På plads med slagen
Slangen kan nu monteres igen. Skue ventiler på igen og pump nu lidt luft i slangen, så er den nemlig nemmere at få på plads.

Inden du trykker slangen på plads, så er det vigtig at føle godt efter på indersiden af dækket, for at sikre sig at der ikke stadig sidder skarpe genstande, som kan punktere dækket igen. Finder du en genstand, så fjern den.

Det er derfor, det er så vigtigt ikke at skubbe dækkets placering i forhold til fælgen, så man nemt kan finde det sted hvor slangen blev punkteret.

På plads med dækker
Nu skal dækket på plads igen. Forsøg at undlade at bruge dækjernene, man kan nemlig komme til at lave et nyt hul. Klem dækket ind på midten af fælgen og vip derefter dækket op over fælgkanten på hver side af ventilen. Gør dette hele vejen rundt til dækket sidder korrekt igen.

Pump dækket
Pump nu dækket helt op.

 
 
Find information om: guide cykel cykler guiden
(Hovedkategori: Gode råd)