Stelnummer cykler

 
29-07-2012
Tyveri og cykler

Det danske stelnummersystem for cykler er et særligt system i Danmark for mærkning af cykler, som blev indført i 1942 og som stiller krav om at alle cykelstel i landet skal mærkes med en unik kode. Koden er en kombination af bogstaver og tal og er typisk indhugget i cykelstellet.

Loven gjorde det i 1948 ulovligt at sælge cykelstel i Danmark uden en korrekt mærkning i form af et stelnummer. De cykler som sælges på politiets egne auktioner er undtaget herfra[1]. Med baggrund i dette, udbetaler danske forsikringsselskaber i dag ikke erstatning for stjålne cykler, hvor der ikke er korrekt påført stelnummer.

Det er vigtigt at du skriver stelnummer på cykler ned og gemmer det. Stelnummeret er det det gør cyklen unik, og gør det muligt at identificere netop din cykel. Det er stelnummeret du skal give til dit forsikringsselskab og politiet, hvis din cykel bliver stjålet.

Stelnummeret sidder på cyklens sadelrør eller på nogle cykler på krankboksen.

Hvad betyder stelnummeret?
Stelnummeret består af tre elementer: Et mærke tildelt fabrikanter eller importører af cykelstel (fabrikantmærke), et fabrikationsnummer (serienummer) og nogle gange et årstalsmærke.

 
 
Find information om: guide cykler cykel guiden
(Hovedkategori: Gode råd)